Bisnis

Garis Pencipta Pasaran

Kewangan pasaran termasuk bursa seperti Bursa Saham New York, Nasdaq, SEDUNIA dan TMX Kumpulan. Jenis lain pasaran kewangan pasaran bon dan pasaran pertukaran asing, di mana orang-orang yang berdagang mata wang. Ini adalah banyak digunakan ketika harga kawalan penjualan tertentu produk atau perkhidmatan, terutama ketika permintaan yang tinggi. Apabila permintaan untuk tiket konser adalah tinggi, calo akan langkah dalam dan menjualnya di pasar gelap di harga tinggi. “Ini adalah peluang yang besar bagi orang-orang untuk membeli-belah di dalam negara.” BNPL telah menjadi salah satu yang paling hangat sudut global kewangan di bulan baru-baru ini, dengan yang besar syarikat-syarikat kewangan membuang berbilion-bilion pound ke dalam ruang sebagai sebahagian daripada satu bangsa untuk pasar saham.

Bagaimanapun, persaingan pasar—seperti yang difahami di formal teori ekonomi-bergantung pada jumlah yang lebih besar dari pembeli dan penjual. Seperti argumen terhadap logik seperti, ada satu pandangan kedua yang mencadangkan bahawa sumber pasaran kegagalan terletak di pasaran sistem itu sendiri, itu, penghapusan lain mengganggu sistem tidak akan membawa kepada pasar dengan sempurna struktur kompetitif. Jadi, menurut pandangan ini, pemodal tidak meningkatkan baki pasukan mereka alih pasukan pengguna pekerja, jadi pasaran sistem memerlukan “pengadil” dari luar untuk menyeimbangkan permainan. Di kedua ini rangka, peranan “pengadil” pasaran sistem biasanya dipercayakan untuk demokrasi kerajaan. Pasaran adalah salah satu dari banyak jenis sistem, institusi, prosedur, hubungan sosial dan infrastruktur di mana pihak pertukaran.

Bagaimanapun, beberapa kerja di bawah tekanan tenggat waktu dan ketat jadual, yang mungkin memerlukan tambahan jam kerja. Mengumpul maklumat untuk mengenal pasti bakal jualan produk atau perkhidmatan atau untuk merancang pemasaran atau kampanye iklan. Mungkin mengumpul maklumat mengenai pesaing, harga, jualan, serta pemasaran dan kaedah jualan. Boleh memohon mencari taktik pemasaran, menganalisis web metrik, dan membangunkan cadangan untuk meningkatkan kedudukan enjin carian dan penglihatan untuk sasaran pasaran.

Dalam arus ekonomi, konsep yang pasaran mana-mana struktur yang membolehkan pembeli dan penjual untuk pertukaran barang-barang, perkhidmatan dan informasi apapun. Pertukaran barang-barang atau perkhidmatan dengan atau tanpa uang adalah transaksi. Peserta pasaran terdiri dari semua pembeli dan penjual yang baik yang mempengaruhi harga, yang merupakan topik utama ekonomi belajar dan telah membawa beberapa teori-teori dan model mengenai asas kuasa pasaran penawaran dan permintaan.

Sebuah topik yang penting perbincangan adalah sejauh yang pasaran tertentu boleh dianggap sebagai “pasaran bebas”, bebas dari campur tangan kerajaan. Adalah tradisi fokus pada belajar pasaran struktur dan kecekapan keseimbangan pasaran; jika kedua adalah tidak cekap, ekonomi mengatakan bahawa pasaran kegagalan telah berlaku. Bagaimanapun, itu tidak selalu jelas bagaimana untuk memperbaiki sumber alokasi, sejak selalu ada kemungkinan kegagalan kerajaan. Pasaran adalah komposisi sistem, institusi, prosedur, hubungan sosial atau infrastruktur di mana pihak bertukar maklumat. Sementara pihak boleh pertukaran barang-barang dan jasa dalam pertukaran, yang paling pasaran bergantung pada penjual untuk menawarkan barang-barang mereka atau perkhidmatan kepada pembeli untuk wang.

Geografi sempadan pasaran boleh berubah jauh, seperti makanan pasaran dalam satu bangunan, pasaran real estate di bandar tempatan, pasaran pengguna di seluruh negara, atau ekonomi antarabangsa perdagangan blok di mana peraturan yg sama berlaku di mana-mana. Pasaran juga boleh di seluruh dunia, lihat, untuk contoh, global perdagangan berlian. Ekonomi juga boleh diklasifikasikan sebagai pasaran maju atau membangun pasaran. Ada dua jenis utama pasaran untuk produk yang kuasa-kuasa penawaran dan permintaan bertindak sangat berbeza, dengan beberapa pertindihan dan kes-kes sempadan. Dalam kes pertama, produser menawarkan barang-barang itu dan mengambil harga yang akan dia permintaan; dalam kedua kasus, produser menetapkan harga dan menjual sebanyak pasaran akan menerima. Di samping itu, di samping itu untuk pertumbuhan komoditi perdagangan, ada peningkatan di pasar keuangan, termasuk sekuriti bursa dan uang pasaran.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button